Överspänningsskydd


Överspänningsskydd: Ett meningsfullt riskförebyggande

Elektriska och elektroniska utrustningar och system utsätts för olika faror varje dag.

Speciellt när en kortvarig högre spänning uppträder, en så kallad transient överspänning, kan detta leda till stor skada.

Det finns tre möjliga orsaker till att höga överspänningsimpulser uppstår.

Den första orsaken är blixtnedslag under åskväder, i teknisk jargong även kallat LEMP (Lighting Electromagnetic Pulse). Blixtnedslag är särskilt destruktiva eftersom de kan skada hela byggnader och i värsta fall resultera i ett totalhaveri.

Kopplingsförlopp eller SEMP (Switching Electromagnetic Pulse) betraktas som en annan utlösande faktor. Dessa orsakas av enorma strömförändringar inom en mycket kort tid när man kopplar om elektriska belastningar eller vid kortslutningar i elnätet.

Men även enkla elektrostatiska urladdningar, kort ESD (Electrostatic Discharge) kan leda till överspänning vid ett närmande eller beröring av kroppar med olika elektrostatisk potential.

För att avvärja alla dessa risker rekommenderas överspänningsskydd.

Reviderat regelverk SS 436 40 00 för överspänningsskydd

Sedan en tid tillbaka kräver den utvidgade standarden SS 436 40 00 överspänningsskydd, enligt specificerade kriterier, för alla nybyggnationer. Det spelar ingen roll i vilket syfte byggnaden tjänar.

Enligt detta är skydd mot transient spänning obligatoriskt om:

  • människoliv är i fara, till exempel i lokaler som används i medicinsk verksamhet
  • det gäller offentliga institutioner där publika tjänster riskeras
  • det finns risk för konsekvenser på kommersiell eller industriell verksamhet

Överspänningsskydd från PHOENIX CONTACT till bästa pris

Inom kategorin Skyddsteknik erbjuder Automation24 passande produkter från PHOENIX CONTACT så att du ska kunna skydda din elektriska och elektroniska utrustning på ett tillförlitligt sätt från transienta överspänningar.

I vårt sortiment:

Överspänningsskydd för strömförsörjning

Du hittar kraftfulla överspänningsskydd för strömförsörjning ur produktfamiljen SEC (Safe Energy Control) som blixtströms-/överspänningsavledarkombination typ 1 och typ 2, blixtströmsskydd typ 1, överspänningsskydd typ 2 och överspänningsavledare typ 3.

För ett utökat skydd kan nätadaptern PHOENIX 2882200 - MNT-1 D användas.

Det långvariga SEC-överspänningsskyddet kännetecknas av en kompakta design och enkel installation samt universell inkoppling och flexibel montering. Skyddsanordningarna stoltserar dessutom med en tyst och systemvänlig drift, även vid höga spänningstoppar.

SEC-familjen av skyddskomponenter är lämpliga för användning i byggnads- och industriinstallationer.

tillbaka till översikten

 

Överspänningsskydd för MSR-teknik

Tillgängligt finns även överspänningsskydd för mät- och styrteknik, förkortat MSR-teknik. Detta inkluderar artikelserien PLUGTRAB PT-IQ ur familjen TRABTECH överspänningsskydd, som var och en består av ett baselement, en skyddsplugg och en T-BUS-adapter.

Välj mellan ett skydd för två ledare med indirekt jordning såsom PHOENIX 2801263 - PT-IQ-2X2-24DC-PT eller ett skydd för 2 eller 4 ledare med indirekt jordning. Den smarta serien PLUGTRAB PT-IQ övervakar sig själv och har en statusindikering i flera steg vilken signalerar att allt är OK eller rekommenderar ett modulbyte med gult och ett rött ljus som indikerar att detta måste göras.

Tack vare kontrollenheten PHOENIX 2801296 - PT-IQ-PTB-PT kan tillståndet för skyddsanordningarna visas på ett komprimerat sätt och kan till och med övervakas från vilken plats som helst som använder fjärrindikeringsfunktionen. Dessutom fungerar kontrollenheten som strömförsörjning för totalt 28 moduler. Med hjälp av skruvanslutningar kan PLUGTRAB-serien installeras snabbt och felfritt. Extra praktiskt: Om ett utbyte av enheter krävs behöver driften av anläggningen inte avbrytas.

tillbaka till översikten

Överspänningsskydd för transceivers

PHOENIX 2880561 - C-SAT BOX från familjen COAXTRAB erbjuder skydd mot transienter för sändar- och mottagarutrustning. Med sin låga dämpning ger den samtidigt en smidig signalöverföring. Med sitt robusta metallhölje är C-SAT-BOX driftsäker, även i tuffa miljöer.

tillbaka till översikten

Överspänningsskydd för datateknik

Som överspänningsskydd för datateknik rekommenderas PHOENIX 2881007 - DT-LAN-CAT.6+ från produktfamiljen DATATRAB DT. Det långlivade överspänningsskyddet för Gigabit Ethernet (max. 10 GBit/s), Token Ring, FDDI/CDDI, ISDN och DS1 är lämpad för Power over Ethernet (PoE+) i "Mode A" och "Mode B". Snabb datatrafik får ett snabbt skydd. Montering sker enkelt via anslutningsspecifika adaptrar eller monteringsskena.

tillbaka till översikten

Startsatser

Om du behöver ett startpaket med överspänningsskydd för ditt nätaggregat, din analoga telekommunikationsutrustning samt din TV/TV SAT-antenn, har vi PHOENIX 2801022 - GEB-SET-T1/T2 TAE/TV-SAT som är det rätta valet för dig. Satsen består av en typ 1/2 blixtströms-/överspänningsavledare och tre typ 3 överspänningsskydd. Vi tillhandahåller även adapteruppsättningar som PHOENIX 2882284 - MNT-TV-SAT D inklusive en eller flera överspänningsskyddade kablar för strömförsörjning och signalanslutning av radio- och TV-utrustning eller en terminal med analogt eller digitalt telekommunikationsgränssnitt (VDSL upp till 46 MBit/s).

Vänta inte på nästa blixtnedslag, överspänningsskydd är numera obligatoriskt! Undvik transienta överspänningar och inhandla lämplig skyddsutrustning från Phoenix Contact