Pulsgivare


Pulsgivare - Absoluta & Inkrementella

Pulsgivare kan användas för detektering av rotationshastighet, position, längd, vinkel och transportbandsläge. Med dessa omvandlas mekaniska rörelser till elektriska signaler som sedan kan utvärderas via en PLC, PC, hastighetsmätare eller räknare.

Det finns en skillnad mellan absoluta och inkrementella pulsgivare. Medan absoluta pulsgivare ger exakta signaler för varje position, genererar inkrementella givare ett antal pulser per varv. I händelse av ett strömavbrott, kan absoluta givare fortsätta sin funktion direkt vid den position där de tidigare slutade från. Inkrementella givare måste däremot alltid tilldelas en initial referenspunkt.

Pulsgivare finns både med solida och ihåliga axlar. Versioner med ihålig axel kan monteras direkt på motoraxeln och är därför särskilt platsbesparande.

Pulsgivare och deras användningsområden

Pulsgivare är användbara i många industriella applikationer. De används t.ex. ofta inom följande områden:

  • Automationsteknik
  • Maskinteknik
  • Förpackningsteknik
  • Godshanteringsutrustning
  • Transportband

Pulsgivare används i de flesta applikationer där magnetisk detektion kan tillämpas och, i jämförelse med optiska varianter, är mer robusta.

 

Pulsgivare från ifm hos Automation24

Inom kategorin drivteknik hittar du inkrementella pulsgivare från ifm electronic. Du kan välja mellan basserien som ifm electronic RV3100 och versionen med display och programmeringsknappar, som ifm electronic RVP510.

Bägge versionerna erbjuder IO-Link-kommunikation och finns med solida och ihåliga axlar. Tack vare den roterbara kabelanslutningen, passar de för både radiell och axiell montering. Både basversionen samt versionen med display tillåter fri programmering av radnummer 1–10.000, samt signalnivån TTL/HTL. Båda versionerna arbetar med magnetisk detektion och har ett arbetstemperaturområde på -40 till 85 °C.

Givarna i basserien med 5-polig M12-kontakt är förinställda och programmerbara via IO-Link. De är dessutom robusta, stöt- och vibrationståliga. Givarna med färgvalsdisplay och 3-knappsstyrning har en 8-polig M12-kontakt. De kan programmeras direkt vid utrustningen. De integrerade funktionerna i en och samma enhet för övervakning av hastighet och rotationsriktning samt räknare, är en innovativ nyhet på marknaden.

Tillsammans med de inkrementella pulsgivarna, erbjuder vi även lämpliga mekaniska tillbehör såsom flexibla kopplingar och mäthjul.

Med inkrementella pulsgivare, erbjuder Automation24 innovativa funktioner till ett oslagbart pris-prestanda-förhållande. Beställ idag och spara upp till 20 % jämfört med tillverkarens rekommenderade pris!