Automationsteknik för livsmedelsindustrin Ikon livsmedelsindustri

En översikt: Viktiga fakta och produktrekommendationer för livsmedelsproduktion

Automationsprodukter som används inom livsmedelsproduktion ska uppfylla föreskrivna kvalitetsegenskaper och standarder. Men vilka speciella egenskaper och standarder är viktiga? Och vilka produkter ur vårt sortiment passar för din bransch? Här kan du ta reda på det!
Automationsteknik för livsmedelsindustrin

Höga krav inom alla grenar av livsmedelsindustrin

Lämpliga produkter för livsmedelsindustrin hos Automation24

Vilka krav ska automationstekniken uppfylla inom livsmedelsindustrin?


Höga krav inom alla grenar av livsmedelsindustrin

Livsmedelsindustrins grenar

Livsmedelsindustrin är ett av våra viktigaste industriområden. Livsmedel måste uppfylla höga kvalitetskrav, vara billigt, snabbt åtkomligt och tillgängligt i stora mängder.

Därför handlar det om en konstant produktkvalitet, överensstämmelse med hygienregler, hög anläggningstillgänglighet och effektivitet när det gäller industriell livsmedelsproduktion. Oavsett om det gäller dryckesproduktion, mjölkbearbetning, konfektyr och bageriproduktion, köttberedning eller i frysvarubearbetning så kan en smidig produktionsprocess endast uppnås med en högkvalitativ automationsteknik.

Lämpliga produkter för livsmedelsindustrin hos Automation24

I sortimentet hos Automation24 finner du ett urval av högkvalitativa produkter från ifm electronic, PHOENIX CONTACT samt LED2WORK som är lämpliga för livsmedelsproduktion. Här får du en översikt:


Induktiva givare Induktiva givare livsmedelsbearbetning

Robusta produktserier från ifm med hög kapslingsklass IP68/IP96K för tillförlitlig positionsdetektering.

Konduktivitetsgivare Konduktivitetsgivare livsmedelsbearbetning

Konduktivitetsgivare från ifm för koncentrationsdetektering av rengöringsvätskor, övervakning av restsköljvatten och produktionsgodkännande av rengöringsprocesser (CIP).

Fotoceller/ljussensorer Fotoceller/ljussensorer livsmedelsbearbetning

Kompakta givare från ifm med Ecolab-certifiering för objektdetektering, även i en kraftigt reflekterande omgivning.

Tryckgivare Tryckgivare livsmedelsbearbetning

Hygieniska och temperaturbeständiga produktserier PI27 och PG27 från ifm för tryckövervakning och nivåmätning.

Trycktransmittrar Trycktransmittrar livsmedelsbearbetning

Vibrationssäker trycktransmitter från ifm i ett robust hölje av rostfritt stål.

Temperaturtransmittrar Temperaturtransmittrar livsmedelsbearbetning

Temperaturtransmittrar från ifm i en hygienisk design med snabb responstid och hög kapslingsklass.

Motståndstermometrar Motståndstermometrar livsmedelsbearbetning

Motståndstermometrar från ifm i en hygienisk design med snabba responstider för exakta mätningar och en hög kapslingsklass.

Gränslägesgivare Gränslägesgivare livsmedelsbearbetning

De hygieniska givarna i LMT-serien från ifm har alla relevanta godkännanden (EHEDG, 3-A och FDA).

Fuktgivare Fuktgivare livsmedelsbearbetning

Kapacitiva kombinationsgivare från TiTEC för tillförlitlig mätning av relativ fuktighet och temperatur i inomhus- och utomhusutrymmen.

Sensorkablar Sensorkablar livsmedelsbearbetning

Den vibrationssäkra EVF-serien från ifm tillverkad i rostfritt stål möjliggör säkra och permanent tätade anslutningar.

Runda kontakter Runda kontakter livsmedelsbearbetning

Produktserien EVF från ifm med sin mycket elastiska kabeltätning direkt vid kabelgenomföringen säkerställer ett tillförlitligt skydd mot kontaminering.

Fördelningsboxar Fördelningsboxar livsmedelsbearbetning

Den rostfria serien SACB från PHOENIX CONTACT har en hög kapslingsklass tack vare det inkapslade höljet.

Rörarmaturer Rörarmaturer livsmedelsbearbetning

Materialbeständig och IFS-kompatibel INROLED-50-serie från LED2WORK för perfekta ljusförhållanden i våtutrymmen.

Kontroll & signalering SIRIUS ACT kontroll & signalutrustning

Robust kontroll och signalutrustning SIRIUS ACT från Siemens med kapslingsklass upp till IP69K samt hög mediebeständighet.


Hos Automation24 hittar du dessutom många produkter för sekundära processer inom livsmedelsbearbetning som tryckluftsmätare för tryckluftsövervakning och vibrationsgivare för vibrationsövervakning av dina pumpar. Dessutom finns, för övervakning av ventil- och spjällägen samt positionsrapportering , induktiva dubbelgivare och tillhörande indikeringspuckar för statusvisualisering. För att effektivt övervaka och kontrollera ett perfekt samspel mellan dina komponenter ser du till att använda den passande styrtekniken från Siemens i din livsmedelsproduktion.

Vilka krav ska automationstekniken uppfylla inom livsmedelsindustrin?

Givare och automationskomponenter som används i livsmedelsbearbetning ska uppfylla de föreskrivna normer och höga tekniska standarder som finns för livsmedelsbearbetning.

Granskning av riktlinjer för livsmedelsindustrin

Kända standarder som certifierar lämpligheten för användning inom livsmedelsproduktion

En av de standarder som ska uppfyllas är till exempel EHEDG-standarden för den europeiska marknaden. Denna tilldelas enligt riktlinjer från European Engineering & Design Group (EHEDG). Detta är en grupp experter från hälsovårdsmyndigheter, livsmedelsspecialister och forskningsinstitut som har angett krav för hygienisk livsmedelsbearbetning och -förpackning.

För den amerikanska marknaden bör komponenter även vara 3A och FDA-kompatibla. 3A-överensstämmelse bekräftas av 3A Sanitary Standard Inc., den amerikanska motsvarigheten till EHEDG. Food and Drug Administration (FDA) är den amerikanska tillsynsmyndighet för läkemedel och mat som tilldelar FDA-godkännande för farmaceutiska produkter och livsmedel. Detta bekräftar att bestämmelser för materialanvändning inom hygienområdet följs.

internationell nivå är certifieringen International Featured Standard Food (IFS Food) en annan välkänd standard inom livsmedelsindustrin. Detta intygar en säker och kvalitetsbevarande hantering av livsmedel och skapades av huvudföreningen för den tyska detaljhandeln (HDE) samt företrädare för livsmedelshandeln (LEH).

Obligatoriska produktegenskaper för livsmedelsbearbetning

Utrustning för bearbetning av livsmedel utgör en hög risk för kontaminering från rester som upprepade gånger kan komma in i produktionscykeln. Därför är en frekvent och regelbunden rengöring av maskiner nödvändig. Detta görs med automatisk CIP/SIP-rengöringsprocedur. CIP står för "Clean-in-Place". Detta innebär att rengöring av automationskomponenter till stor del kan ske utan demontering av de livsmedelskontaktande inre ytorna. SIP är förkortningen för "Sterilization-In-Place" och utförs också vid behov enligt CIP-förfarandet. I detta steg dödas skadliga mikroorganismer med hett vatten och eventuellt även genom tillsättning av aggressiva rengöringsmedel eller ånga.

För att motstå dessa intensiva rengöringsprocesser måste de använda automationskomponenterna ha en hög täthetsnivå såsom kapslingsklass IP69(K) samt en hög temperatur- och materialbeständighet. En certifiering enligt Ecolab bekräftar hållbarhet mot rengöringsmedel. I detta sammanhang kan nämnas komponenter tillverkade av höglegerat rostfritt stål eller plast, som t. ex. PEEK, då dessa är korrosionsbeständiga och okänsliga för de kemiska ämnen som används vid rengöring.

Dessutom bör automationskomponenterna ha en kontinuerlig och jämn hygienisk design enligt DIN EN 1672-2 för att förhindra att livsmedelsrester fastnar i döda utrymmen. En överensstämmelse med EU-direktiv EC 1935/2004 bekräftar att materialen kan komma i kontakt med livsmedel.

Hygienisk rengöring inom livsmedelsindustrin
Inom livsmedelsindustrin ställs det höga krav på automatiseringsteknik. Hos Automation24 hittar du lämpliga produkter som uppfyller dessa krav. Du drar även nytta av utmärkta priser och snabb leverans inom 24-48 timmar. Beställ nu!